
I arbejdet med en ny hjemmeside sker det ikke sjældent, at man glemmer et par “små”, men meget vigtige detaljer, der er af afgørende betydning for, at sitet kan klare sig godt i Google-søgninger.
Selv om det er småting, kan det koste dine nuværende placeringer på Google og gøre det svært at få gode placeringer fremadrettet, hvis du ikke er opmærksom på disse ting.
Her er 5 fejl, som det er værd at være opmærksom på – og undgå:
#1 Udviklingssitet kan indekseres af Google
Når et webbureau designer en ny hjemmeside, foregår dette ofte på en udviklingsserver, hvor du, hvis du har adressen, kan få adgang til at se hjemmesiden undervejs. Det er praktisk for bureauet at kunne sende et link til dig, når der er noget at kigge på, og hvis placeringen kun kendes af dig og bureauet, er alt jo umiddelbart godt.
Desværre sker der nogle gange det, at bureauet glemmer at spærre adgangen for søgemaskiner til dette udviklingssite, og det betyder, at den halvfærdige udgave af din hjemmeside bliver indekseret af Google og begynder at dukke op i søgeresultaterne.
Ydermere betyder dette, hvis blot noget af indholdet er identisk med indholdet på den nuværende hjemmeside, at der opstår duplicate content. Det betyder, at Google nu skal forholde sig til, hvilke af siderne – med samme indhold – der er de “rigtige”. Det er kort sagt skadeligt for både den rigtige og den midlertidige hjemmesides muligheder for at komme tops på Google.
Helt galt går det, hvis man undlader at slette udviklingssitet, efter din nye hjemmeside er lanceret. Så risikerer du, at der, helt uden du ved det, ligger to identiske udgaver af din nye hjemmeside online og konkurrerer om placeringerne.
#2 Der er ikke lavet redirects
En ny hjemmeside er ofte ensbetydende med nyt indhold, nye sider og måske en ny navigationsstruktur.
Nogle gang er der også gamle sider, der helt skal slettes.
Det kunne for eksempel være, at man havde side, der hed mindtheweb.dk/wordpress, der skulle erstattes med en side, der hedder mindtheweb.dk/hjemmeside.
Hvis vi blot slettede den gamle og oprettede den ny, ville der opstå et problem, fordi Google allerede kender og har indekseret den gamle side.
Når Google så crawler den gamle, nu slettede, side mindtheweb.dk/wordpress, vil søgemaskinen blive mødt med en fejlmelding om, at siden på den pågældende adresse ikke eksisterer.
Google ville dog stadig indeksere siden, men siden ville nu indgå i Googles samlede vurdering af din hjemmeside som tyndt eller redundant indhold. Og jo flere, du har af den slags, relativt til det samlede antal sider, desto mere trækker det ned. Har din hjemmeside et beskedent omfang, skal der altså ikke mange tynde sider til, før det koster dyrt i tabte placeringer.
For at undgå dette, skal du fortælle Google, hvilke url-adresser, du sletter, og hvor det tilsvarende indhold nu befinder sig.
Det gør du ved at oprette omdirigeringer (redirects) af de sider, det handler om. Disse skal skrives ind i htaccess-filen på din hjemmesides webhotel (din webudvikler vil let kunne hjælpe dig med det).
Hvis du bruger WordPress, er det også muligt via et simpelt (og gratis) plugin, der hedder redirection, til at oprette dem, når du er logget ind i WordPress. Her tilføjer du blot hver enkelt af de sider, der er slettet/flyttet, og hvilke adresser, de skal omdirigeres til.
Hvis du har sider, hvis indhold helt er slettet, giver det måske ikke sig selv, hvor de skal omdirigeres til. Her må du vælge den side, hvis indhold er nærmest relateret til den slettede. Hvis det ikke kan lade gøre, så omdirigér til forsiden. Det er en nødløsning, men trods alt bedre end at slette uden at omdirigere.
Sørg for at have et overblik over alle dit nuværende sites url-adresser – sæt dem ind i et regneark og lav en kolonne til de nye adresser.
Hvis du hurtigt vil teste, om der er lavet korrekte redirects på din hjemmeside, så lav en Google-søgning på site:ditdomænenavn.dk. Så får du alle de sider på dit domænenavn, som Google kan finde. Finder du her sider, der ikke længere eksisterer, så klik på dem, og se om de viderestiller til en aktuel side eller blot giver fejlmeldingen “404 – siden kunne ikke findes”.
#3 Fejl i interne links
Det er altid en god idé at gennemgå en ny hjemmesides interne links. Der kan nogle gange ske fejl under flytningen af den færdige hjemmeside fra et udviklingsserver til dit webhotel. Tjek, at alt fungerer. Men hold særligt øje med, at alle links peger på og fører til de rigtige destinationer.
Dine interne links er vigtige for Googles forståelse af din hjemmesides indhold og sammenhængen mellem de forskellige sider.
Det ses af og til, at der er enkelte links på en hjemmeside, der peger over mod en side på udviklingssitet. Klikker du på det, får du måske vist “den rigtige” side – men på den forkerte url-adresse. Hold derfor godt øje med adresselinjen i din browser. Uanset om udviklingssitet kan indekseres eller ej, vil det skade din SEO – og dine brugeres oplevelse.
#4 Alle sider kan indekseres
Det virker måske umiddelbart som en glimrende idé, at Google skal kunne finde og indeksere alt dit indhold. Men i virkeligheden vil Google helst kun præsentere brugerne for de sider, der har indhold, der giver værdi.
Derfor er sider, der kun indeholder en kontaktformular, en række generiske handelsbetingelser eller lignende ikke i høj kurs hos Google. Det samme gælder i det hele taget for sider med meget lidt tekst. Det kunne for eksempel være kategorisider, som ikke har andet indhold end en liste over dine blogindlæg.
Den slags sider betragtes af Google som tynde eller redundante sider. De må gerne være der – Google synes bare ikke, de er værd at indeksere. Derfor skal du fortælle Google, at disse ikke skal indekseres, ved at forsyne dem med noindex – gør du ikke det, vil det ud over Googles samlede vurdering at dit site.
Hvis du bruger WordPress, kan du med nemt sætte noindex på dine sider med plugin’et Yoast SEO – det fås i en velfungerende gratis udgave, som kan hentes her.
#5 Din nye hjemmeside blokerer for søgemaskiner
Ligesom man skal huske at blokere for søgemaskiner på et udviklingssite, skal man huske ikke at gøre det på et færdigt site.
Det er selvfølgelig en tanketorsk, men det sker altså en gang i mellem: webdesigneren husker at aktivere en indstilling i cms-systemet, som blokerer for søgemaskiner på udviklingssitet – men glemmer at slå den fra, når den nye hjemmeside er lanceret.
Du kan lynhurtigt kontrollere, om det er sket ved at fortage søgningen site:ditdomænenavn.dk
Her vil du få beskeden om, at Google ikke har indekseret noget som helst fra din adresse. Det siger vist sig selv, hvorfor det er noget skidt for din SEO.
Er du i tvivl, om din hjemmeside er optimeret til at nå til tops i Google? Vi laver gerne en gratis og uforpligtende analyse med forslag til evt. optimeringer. Udfyld fomularen her, og vi vender hurtigst mulig tilbage.
Er du interesseret i en ny SEO-venlig hjemmeside eller søgemaskineoptimering af din nuværende WordPress-hjemmeside, giver vi gerne et uforpligtende tilbud.